Ramadan in Dubai

Ramadan Mubarak!

Denne uge markerer begyndelsen på Ramadanen, som er den 9. måned i den islamiske kalender.

Også her i De Forenede Arabiske Emirater fejrer muslimerne den hellige måned ved at faste fra solopgang til solnedgang.

Ramadanen er dog meget mere end at udholde en faste i 30 dage. Det er også måneden for mental renselse, hvor muslimerne beder om tilgivelse for deres synder, og de udfører gode gerninger, som f.eks. at donere nødhjælp, mad og penge til fattige her i landet og rundt omkring i verden.

Hvis man ikke er muslim, er det naturligvis helt frivilligt, om man har lyst til at prøve at faste eller udføre velgørenhedsarbejde under Ramadanen, men det er velset, at man udviser respekt og deltager i dét, der er muslimernes absolut vigtigste tid på året.

Som fastboende oplever jeg, at “hjulene går lidt i stå”, når der er Ramadan. Dagsrytmen i hele byen forandres, fordi muslimerne er oppe før solopgang for at bede og spise “suhoor”, hvorefter mange vælter retur i sengen for at sove, så fasten ikke føles så lang. Lige omkring solnedgang er trafikken altid vanvittig, fordi muslimerne drøner ud for at bryde fasten – og fester og hygger sig til langt ud på aftenen.

Skoler, arbejdspladser og offentlige kontorer har begrænsede åbningstider under Ramadanen, så de fastende ikke bliver overanstrengte. Og som udlændinge med ikke-muslimsk baggrund, bliver vi opfordret til at bære mere tækkeligt tøj under Ramadanen – og til at afstå fra at spise og drikke i det offentlige rum; ikke tygge tyggegummi og heller ikke lytte til høj musik i bilen eller i høretelefonerne.

Det er “skik følge eller land fly”, når det handler om religionen, men sålænge man overholder reglerne for god takt og tone, er det nemt at få en festlig og afslappet oplevelse i forhold til Dubai’s ellers så hektiske liv.

Alle restauranter, barer og caféer holder i øvrigt lukket ind til solnedgang, medmindre de har ansøgt om en særlig licens til at servere under Ramadanen – og så foregår det enten som “take away” eller i et fuldstændigt afskærmet område, så de fastende ikke bliver generet af at kigge på gæster, der gladeligt spiser og drikker.

Der er begrænsninger på alkoholudskænkning og støj fra musik/barer, men på de store turisthoteller serveres der fortsat alkohol og holdes åbent – muligvis med enkelte ændringer i menukortet, de musikalske indslag osv., men den slags vil du kunne få oplyst forud for din rejse.

Efter at have læst ovenstående, føles det måske som om Ramadanen vil være den værst tænkelige tid på året at besøge Dubai?

Men dét synes jeg ikke.

Ramadanen minder mest af alt om vores julemåned – med dét, der svarer til 30 x juleaften. Her er smukt pyntet op over alt med lys og halvmåner. Der hersker en glad og forventningsfuld stemning blandt de lokale. Der er tilbud og store rabatter at hente i butikkerne, så shopping er virkelig attraktivt. Aftensmåltiderne på alle restauranter er omlagt til “iftar”-buffeter, hvor man møder op i det helt store skrud og nyder virkelig delikate retter fra de mellemøstlige og asiatiske køkkener.

Hvis du er så heldig at besøge Dubai under Ramadanen, vil jeg anbefale, at du melder dig til en “iftar”-middag med efterfølgende aftenbesøg i en moské hos “Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding”: http://cultures.ae

De bedste tips til skønne Ramadan-oplevelser i Dubai finder du lige her: http://www.timeoutdubai.com