Om påklædning i Dubai

“Hvordan er der egentlig i Dubai – skal du altid gå med tørklæde og dén der lange, sorte dragt – eller hvad?”

Sådan indledes mange samtaler, når folk i Danmark hører, at min familie og jeg bor i Dubai.

Og med dét spørgsmål kan jeg med det samme konkludere, at vedkommende aldrig har sat sine ben i De Forenede Arabiske Emirater.

Det sorte hovedtørklæde og den tilhørende elegante, sorte abaya er ganske rigtigt nationaldragten for kvinder. For emirati-kvinder, vel at mærke. Ikke for os andre, der hverken er lokale eller muslimer. Vi ville i øvrigt også falde helt igennem, hvis vi gjorde et forsøg på at efterligne de lokale – det er slet ikke så ligetil at bære en abaya og et tørklæde ordentligt.

Her i De Forenede Arabiske Emirater er der kun ét eneste sted, hvor alle kvinder – uanset religion eller nationalitet – skal bære tørklæde, og det er i moskéen. Så hvis du planlægger at besøge den ualmindeligt smukke Sheikh Zayed Grand Mosque i Abu Dhabi, bør du medbringe et tørklæde, der kan dække hele dit hår på en pæn og respektfuld måde.

Selve den sorte klædedragt – abayaen – kommer aldrig på tale for udlændinge, selvom der dog er enkelte situationer og steder, hvor man skal bære løst og tækkeligt tøj, der dækker helt ned til anklerne og til håndleddene. Det er ved fremmøde på statslige eller officielle kontorer, såsom i ministerierne, på politistationen, ved domsstolene, til personregistrering osv.  Steder, hvor du med nærmest 100% sandsynlighed slet ikke kommer til at befinde dig, når du opholder dig i landet som turist.

Så hvis du kommer hertil for at holde ferie, kan du være ganske rolig. Du får kun brug for tørklæder og lange ærmer for at holde varmen i de air-conditionerede malls og om aftenen på de udendørs restauranter.

Turister kan stort set klæde sig, som I lyster – fordi I er gæster i landet. Så længe du ikke går nøgen rundt eller har bikini/badeshorts på andetsteds end ved poolen og på stranden, så sker der absolut ingenting ved at gå i shorts/miniskørt eller f.eks. en kort top med spaghettistropper.

Der gælder dog lidt andre regler for os, der er helt eller halvt bosiddende i landet, men det vil jeg komme ind på en anden gang, hvor jeg vil fortælle dig mere om, hvad der anses for ‘passende’ påklædning i forhold til steder og aktiviteter.

Mange hilsner fra varmen,

Tine